Műszaki paraméterek

Főbb jellemzői, előnyei:

  • korlátlan élettartam
  • karbantartást nem igényel
  • nem szárítja a levegőt
  • gyors és egyszerű kivitelezés
  • sokrétű alkalmazhatóság
  • kiváló élettani hatások
  • éghető felületre is szerelhető
  • álmennyezetbe is szerelhető
  • kis beruházással kiépíthető
  • energiatakarékos 

A fűtőpanelek alapteljesítményének adatai

Azokban a helyiségekben, amelyekben a hőveszteség 0,8-1 W/m3K, 1kW beépített teljesítmény a következő térfogatokat képes befűteni:
- Ipari csarnokok, termek esetében (18 C° léghőmérséklet) 50 m³
- Irodák, lakások esetében (20-22 C° léghőmérséklet) 40 m³
- Gyerekszobák, fürdők esetében (22-25 C° léghőmérséklet) 30 m³

A teljesítmény igény kiszámítása

A helység teljesítmény igénye egyszerűen kiszámítható. Átlagos szigetelés mellett (0,8-1 W/m3K), a helység térfogata (m3) szorozva (a fűtendő helyiségtől függően) 20-40 W teljesítménnyel.
Példa: egy kb. 40 m3 szoba átlagos belmagassággal, 350 W-os fűtőlapok alkalmazásával: 40 m3×35 W = 1400 W. Lapok száma: 1400 W/350 W = 4 db. Vagyis a helyiség 4 db 350 W-os fűtőlappal megfelelően fűthető.

A megfelelő infrapanel kiválasztásához figyelembe kell venni az adott helyiség belmagasságát, az egyenletes hőeloszlás érdekében. Ennek megfelelően:
-3 m alatti belmagasság esetén a 350 W-os
-3 m feletti belmagasság esetén az 500 W-os paneleket javasoljuk.

Szerelhetőség

Az infrapanel beszerelése egyszerű és könnyű. Mennyezethez vagy falhoz rögzíthető négy csavarral, a panelen található négy horganyzott fülön keresztül. Az elektromos hálózathoz sorkapcsokon keresztül kapcsolódik.

A paneleket a mennyezeten lehetőleg egyenletesen, mértani szimmetriában kell elhelyezni. A szerelést csak szakképzett szerelő végezze.

Termékleírás

Az infrapanel téglalap ill. négyzet alakú. A fűtendő helyiség mennyezetére szerelendő négy csavarral, a 4 db felfogató fülön keresztül. A villamoshálózatra stabilan beépített elosztókkal csatlakoztatható. Kapcsolható világítótestek használatára alkalmas kapcsolóval vagy termosztáttal. Minden panel hátoldalán található egy kb. 30 cm vezeték.

Miután csavarok segítségével rögzítettük a mennyezetre, saját igényünk szerint be kell kereteznünk a panelt, például gipszkarton csíkkal, nikecell stukkóval, esetleg fából készült keretléccel. 

Az ITPPII panelcsalád, mely szintén keret nélkül került forgalomba, IP 54-es besorolású, por és cseppálló kivitel, mely alkalmazhatóságát tekintve lehet akár kültéri, uszodai, vagy szauna fűtőtest.

A termék szerkezetileg javíthatatlan, mivel nem szétszedhető. Amennyiben a működő oldalt nem éri mechanikus károsodás, élettartama korlátlan! A termék az üzemelés alatt semmiféle felügyeletet nem igényel. Tekintettel az üzemeltetés egyszerűségére, a terméket 10 éven felüli személy már üzemeltetheti.

Felszerelési javaslat

A fűtőpaneleket a helyiség mennyezetén egyenletesen elosztva a hőveszteséget és az esztétikát figyelembe véve kell felfogatni. A vezetékezés lehet süllyesztett vagy csatornázott szerelés. A fűtőlap bekötéséhez 3×0,75 mm2 hajlékony rézvezeték javasolt.

Kikapcsolt állapotban száraz ronggyal óvatosan letörölhető, de karbantartást nem igényel. Az infrapanel annyira biztonságos, hogy működés alatt a fűtőfelülethez is hozzá lehet érni rövid időre.
A maximális hatékonyság elérésének érdekében fontos úgy elhelyezni, hogy a személyek által leggyakrabban használt terület, lehetőleg a fűtőtest alatt legyen. Az infrapanel fűtéssel megoldható, hogy egy nagyobb helyiségben a nem tartózkodásra használt részben alacsonyabb legyen a hőmérséklet.