Mi is az infrapanel?

Az infrapanel egy tábla alakú fűtőtest olyan kialakítással, hogy a fűtő oldalán az energia áramlása maximális, ellenkező irányban pedig minimális.

Ez, a működő oldalon elhelyezett szilícium kristályoknak, a passzív oldalon pedig a minőségi hőszigetelés segítségével érhető el. Az alakzata kielégíti a termékkel szemben támasztott esztétikai elvárásokat, elősegíti a rögzítést és biztosítja a termék hő és elektromos szigetelési tulajdonságait.


Hogyan működik?

A panel az elektromos energiát alakítja infravörös sugárzássá. A szilícium kristályok maximalizálják a hőleadást az egész felületen, és 7-10 µm hullámhosszú sugárzással szórják a környező térség felé. Az infravörös sugárzás először nem a légtér levegőjét melegíti fel, hanem közvetlenül az ott tartózkodó élőlényeket és falakat, padlót, tárgyakat fűti. Ezután melegszik a levegő, így kellemes hőérzetet eredményez, még alacsonyabb hőmérséklet mellett is. Ez éppen az a fajtája a hőnek, amellyel a Nap melegíti Földünket és minden élőlény 99%-ban szívja magába. Az ilyen hullámhosszú napsugarak miatt napozhatunk pl. télen a hegyekben úgy, hogy körülöttünk hómező van. Ellentétben az ultraibolya sugárzással, amely éget és a mikrohullámú sugárzással, az infrapanel sugárzása hosszúhullám, infravörös sugárzás.

Ez a fajtája a hőnek fontosabb az élőlények számára, mint a levegő hője. A élőlények teste, szövetei elnyelik az infravörös sugárzást és felmelegszik.
Az infrapanel használatának az egészségre nincs negatív hatása! Ellenkezőleg: javítja a közérzetet, napozáshoz hasonló érzést, komfortot ad.


Miként takarékoskodik az infrapanel az energiával?

A panelekből kiáramló infravörös sugarakat a falak, bútorok, és egyéb tárgyak elnyelik, magasabb lesz a hőmérsékletük egy kissé. Kellemes hőérzetet biztosítanak, a klasszikus fűtési módoknál kellemesnek ítélt hőmérsékletnél 2-4 fokkal alacsonyabb hőmérsékleten is. Ezzel csökken a tényleges hőveszteség a helyiségben. A vakolat felmelegszik és hőfüggöny alakul ki.

Az infrapanel által sugárzott hő nem szökik ki az ablakon mert elnyelik a falak, tárgyak, így további megtakarítás keletkezik. Az egyes panelek alacsony teljesítménye, egyenkénti kis tömege és a panelek egyenletes, mértanilag szimmetrikus elosztása a helyiségben lehetővé teszi, hogy a hagyományos fűtéshez képest a beépített teljesítmény legalább 80%-ra csökkenjen.

A maximális teljesítmény gyors elérése (felfűtési idő max. 30 perc) lehetővé teszi alacsonyabb hőmérsékleten a minőségi szabályozást. A panelekkel elért megtakarítás 30-40% is lehet! Helyi fűtéssel például pénztárakban, irodákban a személy hátára, lábára irányítva a paneleket, az energia megtakarítás lényegesen magasabb úgy hogy a célzott személy komfortja bármilyen más fűtéstől magasabb lesz.